ENRIC MAS: “Het is fantastisch om onderdeel te zijn van een ploeg die blijft winnen”

ENRIC MAS: “Het is fantastisch om onderdeel te zijn van een ploeg die blijft winnen”

Wednesday 04 April 2018 - 15:41

ENRIC MAS: “Het is fantastisch om onderdeel te zijn van een ploeg die blijft winnen”

Thuis relaxen
Sinds ik me kan herinneren heb ik altijd gedoken in de Mediterraanse Zee rond Mallorca, waar ik vandaan kom. Ik houd van de vrijheid, onder het zeeniveau te duiken, je adem in te houden en de fantastische onderwaterwereld te ontdekken. Soms vang ik een vis, die we dan `s avonds grillen met familie en vrienden.

Tijdens het seizoen heb ik er weinig tijd voor, dus het is een vakantieding geworden. Het voelt goed om in het water te zijn en je adem lange tijd in te houden, dat voelt hetzelfde als een goed gevoel op de fiets en in een goede vorm te verkeren. Als je gaat duiken dan kun je de adem niet zo lang inhouden, maar hoe meer tijd je in het water doorbrengt hoe beter het wordt. In het begin ben ik na anderhalve minuut door mijn lucht heen, maar na enkele weken voel ik me een nieuw persoon. Dan ben ik net een haai, die zich relaxt door het water beweegt. Zonder te bewegen heb ik 2 minuten en 58 seconden onder water doorgebracht. Wanneer je diep gaat duiken of energie verbruikt door rond te zwemmen, dan is het een ander verhaal. Je verbruikt dan veel meer zuurstof dan wanneer je relaxt zit.

Na twee maanden duiken gaat de focus weer 100% op de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Dan heb ik vaak een serieus trainingsblok op het programma staan. Dit jaar gleed ik echter uit tijdens het uitlaten van de hond en liep ik een snee op in mijn knie. Daardoor moest ik 3 weken van de fiets blijven, dat was een tegenvaller.

Verhuizing naar Andorra
Dit jaar ben ik van Mallorca naar Andorra verhuisd voor beter trainingsopties. Begrijp me niet verkeerd. Mallorca is fantastisch om te trainen, maar in de zomer erg druk met toeristen en wielertoeristen die het eiland gaan ontdekken. Ik heb liever meer ruimte en rust om me heen, weg van alle drukte. Andorra is dan een perfecte uitkomst. Met bergen boven de 2000 meter kun je  goede hoogtetrainingen doen.

Het is niet eenvoudig om weg te trekken van familie en vrienden, maar voor het moment  is het ok. Ik heb het naar mijn zin in Andorra. Het mooie landschap maakt het niet slechter, daarom hebben vele andere Spanjaarden hier vast ook een appartement.

Ik voel nu al een groot verschil in vergelijking met vorig jaar. Toen had ik enkele goede momenten, met  onder meer winst in het jongerenklassement in Burgos en ik was dichtbij de ritzege in de etappe 6 van de Vuelta. Ik ben nu kalmer in het peloton en weet beter wat ik moet doen in verschillende situaties, binnen en buiten de koers. Ik moet nog veel leren. Ondanks dat we met veel jongeren zijn binnen de ploeg, hebben we het geluk dat we grote kampioenen als Gilbert, Jungels en Stybar in de ploeg hebben. Zij zijn ervaren en delen hun ervaring graag met ons om ons in de goede richting te wijzen.

Mijn seizoenstart was niet perfect – je wilt het altijd beter doen – maar net als bij het duiken voel ik me elke dag beter worden. Na de Abu Dhabi Tour koerste ik bijna een maand niet. Ik wist twee weken geleden niet wat ik moest verwachten toen ik startte in de Volta a Catalunya. Dat was een zware koers, waarin ik goede en minder goede dagen had. De vorm begint nu te komen. Ik ben nog niet op mijn top, maar het gevoel is goed.

Betere renner dan vorig jaar worden
Ik koers nu in de Vuelta al Pais Vasco, waar ik vorig jaar 14e werd in het klassement. Dat was een goed resultaat, vooral omdat ik toen neo-prof was en David De La Cruz moest helpen. Het belangrijkste voor mij is om dat resultaat van vorig jaar te verbeteren en er te staan wanneer Julian mij nodig heeft op belangrijke momenten zoals gisteren toen hij me vroeg om aan te vallen.

Onze tactiek werkte goed, want hij won voor de tweede dag op een rij. Ik sta op dit moment 7e in het klassement en heb de trui voor beste jongere. De tijdrit kan veel dingen veranderen, dus we gaan het per dag bekijken.

Het is mooi om onderdeel te zijn van een ploeg die blijft winnen. Niet alleen hier, maar in elke koers gaan we voor de zege. Het maakt dat je harder wil werken en ook gaat geloven dat je op een dag een koers kan winnen. Daar mik ik ook op, mijn eerste zege boeken bij deze fantastische ploeg.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images

Gerelateerde items