Tim Declercq –  de tractor die een berg beklom en de trui won

Tim Declercq – de tractor die een berg beklom en de trui won

Monday 25 February 2019 - 18:28

De bergkoning van de afgelopen Volta ao Algarve sprak over zijn memorabele dag in de ontsnapping, waarvoor hij achteraf nog eens beloond werd.

In de de vijfde etappe ging het meteen volgas vanaf de start. De ploeg gaf me een ‘carte blanche’ om mee de vlucht van de dag mee te springen en mijn eigen koersen te rijden. Ik bleef tot 15 kilometer van de streep voorop, het moment waarop de groep met Styby ons voorbij reed. Na de finish ging ik naar hem toe om hem te feliciteren met zijn zege. Styby was zo sterk en heeft deze zege zo verdiend. Ik was heel erg blij voor hem, gaf hem een dikke knuffel en maakte me klaar om naar de teambus te gaan.

Uit het niets kwam er ineens iemand van de organisatie en die vertelde me dat ik naar het podium moest omdat ik de bergtrui had gewonnen. Tijdens de rit wist ik dat er punten te verdienen waren voor de trui en sprokkelde ik wat her en der. Het was echter niet een doel op zich en ik had geen idee dat ik de trui had gewonnen.

Als ik nu naar dat klassement kijkt, dan is het ongelooflijk en kan ik niet anders dan heel erg tevreden zijn. Ik sta boven jongens als Poels en Pogacar, die zich al meermaals bewezen in het klimwerk. Het is iets dat ik nooit ga vergeten. Mijn primaire taak is om de ploeg te helpen, achter de vluchters te rijden en er voor te zorgen dat ze binnen schot blijven. Het winnen van een trui was nooit mijn ambitie.

Het was mijn eerste keer op het podium. Je ziet het altijd op televisie, maar ik had het nog nooit in het echt meegemaakt. Het was dus compleet nieuw voor me dat werd wel duidelijk toen ik de trui kreeg uitgereikt. Ik wilde deze achterstevoren aantrekken, met de rits naar voren. Ik weet zeker dat jullie net zo van dat moment hebben genoten als ik. Het kwam in ieder geval vaak voorbij op social media.

Over het algemeen ben ik prima tevreden met hoe alles is verlopen in de Provence en Algarve. Ik voelde me erg goed. Om met Philippe, Fabio en Zdenek te winnen toont aan dat we erg sterk zijn. Het geeft ons ook een boost richting de klassiekers. Ik kan niet wachten op deze koersen! Maar nu moet ik mijn maten eerst koffie met taart gaan kopen, want ik ben de bergkoning van de Volta ao Algarve. Het is een traditie binnen de groep dat wanneer iemand iets wint, diegene de rest trakteert. Nu ben ik eens aan de beurt!

Ik kreeg al vragen over wat ik met deze trui ging doen. Ik heb er al over nagedacht om de trui in te lijsten. Het wordt waarschijnlijk de enige trui die ik kan gaan inlijsten, dus ik ga een mooi plekje in mijn huis zoeken en ga het daar neer hangen. Ik beloof dat ik dan een foto ga delen op social media, zodat jullie het kunnen zien.

Photo credit: ©Tim De Waele/ Getty Images

Onze wolven