Zdenek Stybar: "Hoge verwachtingen voor laatste deel seizoen”

Zdenek Stybar: "Hoge verwachtingen voor laatste deel seizoen”

Saturday 10 August 2019 - 12:50

Hij won als eerste Tsjech een kasseiklassieker en kijkt nu vooruit naar het najaar.

Ik kijk erg uit naar de BinckBank Tour dit jaar. Het is een van de rittenkoersen die ik kan winnen. In 2013 – toen de koers nog Eneco Tour heette – won ik al eens. Ook beleefde ik een van mijn zwaarste valpartijen in deze koers. Dus er komen wat gemengde gevoelens boven wanneer ik aan deze  koers denk.

Die zware  valpartij was in Ardooie tijdens een massasprint. Vorig jaar reden we daar weer en dacht ik alleen maar ‘niet vallen, niet vallen!’. Dat lukte en ik werd derde, erg fijn omdat je dat deed op een plek waar je eerder gevallen bent en dan altijd het gevoel hebt dat het weer gaat gebeuren. Het is een vreemd gevoel dat ik niet kan uitleggen. Elke keer als ik daar passeer, denk ik er aan. Enkele jaren eerder was ik daar ook al gevallen tijdens een cross. Het slechtste was nog wel dat het twee dagen voor mijn trouwdag gebeurde!

Dit jaar is tot nu toe succesvol verlopen met zeges in de Omloop, E3 Prijs en de koninginnerit van de Volta ao Algarve. Ik was ook erg blij dat ik Julian kon helpen in Strade Bianche en Milano-Sanremo en natuurlijk Phil in Parijs-Roubaix. Het enige teleurstellende deel van het voorjaar was de Ronde van Vlaanderen. Ik werd een dag van te voren ziek en kon niet mee doen voor een goed resultaat.

Na het voorjaar trok ik naar California en de Dauphiné. Daarna volgde een mooie hoogtestage in Livigno. In London keerde ik terug in koers en nu kijk ik uit naar de BinckBank Tour, gevolgd door de Vuelta. Daar wil ik verder opbouwen richting het wereldkampioenschap in Yorkshire. Mijn vorm wordt elke week beter en beter, ik denk dat ik me kan klaarstomen om daar met de beste renners mee te doen.

Ik heb mijn contract verlengd bij de ploeg en rijdt na het aflopen van dit contract 10 jaar voor de ploeg, een lange tijd. De jongens zijn een deel van mijn familie geworden, want ik breng veel tijd met ze door. Dat is ook een belangrijke reden waarom ik wilde blijven. Ze werken altijd hard voor ons en met enkele jongens ben ik bevriend geraakt. Het had heel moeilijk voor me geweest om naar een andere ploeg te trekken.

Op sportief vlak was ik erg blij dat ik nog eens kon winnen. Het was voor mij erg belangrijk om dat te bewijzen aan de ploeg. In het jaar wanneer je contract afloopt is er veel om over na te denken, maar ik wist al snel dat ik blij ging zijn om hier te blijven.  Ik ben pas op mijn 25e of 26e begonnen met koersen, daarvoor reed ik in de cross. Ik voel dat ik nog zeker 4 of 5 jaar mee kan. Ik houd echt van de koers en het trainen. Zo lang ik het trainen, de inspanningen en reizen mij niet tegen gaan staan, wil ik niet aan het einde van mijn loopbaan denken. Ik heb wel een paar dingen in mijn hoofd die ik hierna wil doen. Zoals werken bij mijn fietsverhuurbedrijf op Mallorca en mijn bed & breakfast in Tsjechië. Dus na mijn wielerpensioen kan ik direct aan de bak, ik haat het om me te vervelen. Maar voor nu denk ik alleen aan het wielrennen.

Het einde van het seizoen komt er aan en ik denk dat iedereen wel uit kijkt naar een break. Ik wil eerst nog een goede BinckBank Tour, Vuelta – waar ik 6 jaar geleden mijn eerste rit won – en WK rijden.

 

 

Photo credit: ©Sigfrid Eggers

Onze wolven