João Almeida: “Alles wat nog komt is bonus”

João Almeida: “Alles wat nog komt is bonus”

Monday 19 October 2020 - 17:35

De revelatie van de Corso Rosa sprak over zijn tocht in het roze en zijn doel voor de slotweek.

We gaan de laatste week in van mijn eerste Giro d`Italia. Ik heb nog steeds de maglia rosa en daar had ik nooit van kunnen dromen. Het waren lastige dagen, maar het gevoel is fantastisch. Ik weet niet hoe ver het nog kan dragen, maar ik heb een fantastische ploeg aan mijn zijde. De situatie is echt, maar het voelt als een droom. Ik had nooit gedacht zo lang stand te kunnen houden en ik ben erg blij en verrast dat dit gebeurd is.

De koers was wel een beetje een rollercoaster. Het originele plan aan het begin van het seizoen was om de Vuelta a España te rijden. Een anderhalve maand voor de Giro wist ik nog niet eens dat ik ging starten. Mijn vorm is al sinds de start van het seizoen goed. Tijdens de lockdown en ons trainingskamp in Val di Fassa heb ik hard gewerkt. Dus ik had een goede voorbereiding in de benen.

Ik ben altijd relaxt, maar kan ook wel opgewonden raken. Meestal probeer ik kalm te blijven. Mensen denken dat ik niet afzie of dat ik te relaxt bent, maar ik denk veel na over dingen en ben erg gedreven. Dat heb ik hopelijk de afgelopen weken laten zien. En ik denk dat mijn gezicht wel verraden heeft dat ik de afgelopen dagen flink afzag.

De reacties uit Portugal zijn fantastisch. Mensen zien wat voor hard labeur ik heb geleverd. Ik hoop dat ze me blijven aanmoedigen wanneer ik wat minder in de spotlights sta. Natuurlijk geeft het ook wat druk, maar de meeste druk leg ik mezelf op. Piancavallo was een van de zwaarste cols die ik ooit opreed, maar ondanks dat ik op 7 kilometer van de top werd gelost probeerde ik niet te kraken en bleef ik alles geven om die roze trui te behouden. De dag was loodzwaar, die vergeet ik niet gauw meer.

Soms wanneer ik nerveus worden, dan zijn er de meer ervaren mensen om mij heen als Iljo en de sportdirecteuren als Davide Bramati om me rustig te houden. Iljo is altijd belangrijk met het werk dat hij verricht en hoe hij ons leert om een dag door te komen Ik startte mijn seizoen met hem in Australië en heb zoveel van hem geleerd. Ook in Algarve en nu weer. Bramati heeft dan weer zoveel kennis en ervaring om ons te helpen, maar hij weet ook de spanning te doorbreken met een grapje en laat ons lachen.

Wat er ook de komende week gaat gebeuren, deze Giro is geweldig. Ik reed al vier keer op het ritpodium en sta bijna 2 weken aan kop van het klassement. Dat is ongelooflijk voor mijn eerste grote ronde. Alles wat nu nog komt is bonus. Om eerlijk te zijn zou ik graag de witte trui dragen in Milaan. We zijn nu twee weken onderweg en de nummer drie staat op bijna 3 minuten. Ik moet consistent blijven om het podium te halen, dat zou echt een droom zijn. Maar wat er ook gaat gebeuren, dat gebeurt. Ik ben superblij met hoe we het hebben gedaan en als we iets verliezen aan het einde, dan hebben we het niet verloren van bij de start.

Photo credit: ©Tim De Waele / Getty Images

Onze wolven

Gerelateerde items