Petr Vakoč dichtbij winst in Grand Prix de Wallonie

Woensdag was Petr Vakoč de eerste Tsjechische renner die het podium mocht beklimmen na de Grand Prix de Wallonie (Beaufays – Namur, 205,5 kilometer). Zijn resultaat kwam tot stand slechts 3 dagen nadat hij de Grand Prix Cycliste de Montreal had uitgereden. Net als in Canada was de 24-jarige Etixx – Quick-Step renner een van de renners die de koers maakte met een aanval op de Tienne aux Pierres met nog zo`n 20  kilometer te gaan.

De groep pakte snel een voorsprong van 25 seconden, dat leek genoeg om voor de winst te mogen vechten. Aan de voet van de Citadel kwam het peloton echter terug, waardoor de kaarten opnieuw geschud werden. Enkele renners probeerden weg te rijden, maar op 2 kilometer van de streep was nog niks beslist.

Op 1200 meter van de streep versnelde Tony Gallopin (Lotto-Soudal) en sloeg een gaatje. Vakoč trok in de slotkilometer in de tegenaanval. De winnaar van de Classic Sud Ardèche, Drôme Classic en de Brabantse Pijl in 2016 gaf alles, kwam in het wiel van de Fransman maar kon hem niet meer voorbij steken. Met de tweede plek van Vakoč boekte Etixx – Quick-Step de 60e podiumplek van dit seizoen.

“Ik ben erg teleurgesteld, want ik had kunnen winnen. Deze Grand Prix de Wallonie is een wedstrijd die bij mij ligt en die ik hoopte te winnen. De ploeg werkte fantastisch vandaag en hield me de hele dag uit de wind. Toen Tony in de laatste kilometers aanviel zat ik iets ingesloten en kon ik niet direct mee, ik verloor daar het momentum. Toen ik eenmaal een gaatje vond, ging ik er vandoor en kon ik het gat dichtten. De finish kwam echter te snel  waardoor ik hem niet meer kon passeren. Het is erg jammer, want de vorm is er. Het motiveert me aan de andere kant nog meer voor het Europees Kampioenschap in Bretagne. Ik ben klaar om me voor 100% te geven net als vandaag”, aldus Vakoč.