Philippe Gilbert schrijft historie in Amstel Gold Race

Het fantastische voorjaar van Philippe Gilbert kreeg Paaszondag nog meer kleur toen hij Michal Kwiatkowski (Team Sky) in een sprint-a-deux versloeg en de Amstel Gold Race na 2010, 2011 en 2014 voor de vierde maal won.

De Amstel Gold Race is elk jaar een zware en nerveuze koers door het uitdagende, heuvelachtige parcours en de wegen vol met wegmeubilair. Daardoor ontstonden verschillende valpartijen. Gilbert was een van de renners die tegen het asfalt sloeg, maar kon snel terug op zijn fiets klimmen en aansluiten bij het peloton. De meute was op dat moment in achtervolging op een vroege vlucht van 12 renners. Op 45 kilometer van de streep liep alles weer samen.

Op de Kruisberg – de 29e heuvel van de dag – versnelde Tiesj Benoot (Lotto-Soudal). Gilbert was de eerste die reageerde, gevolgd door nog 6 renners. De kopgroep sloeg snel een gaatje op een achtervolgende groep met onder meer Greg Van Avermaet (BMC), Alejandro Valverde (Movistar) en Quick-Step Floors renner Bob Jungels.

Op de Cauberg liepen de koplopers uit naar een voorsprong van 40 seconden. Kwiatkowski greep de Bemelerberg – de laatste klim van deze editie – aan om nog een keer te versnellen. Gilbert was alert en sprong direct mee. Het kopduo sloeg snel een gaatje op de achtervolgers, waardoor Gilbert en Kwiatkowski een kat-en-muisspel konden beginnen in de slotkilometer. Op 700 meter van de streep reed Gilbert op kop. De Ronde van Vlaanderen winnaar probeerde de winnaar van Milano-Sanremo uit zijn kot te lokken, maar de Pool wachtte tot 300 meter om zijn sprint te lanceren.

Kwiatkowski pakte enkele fietslengtes voorsprong, maar Gilbert panikeerde niet en schatte de situatie opperbest in. Door de felle wind tegen viel Kwiatkowski iets stil in de laatste meters, terwijl Gilbert op volle snelheid kwam. Op 50 meter van de streep passeerde Gilbert de Pool. Gilberts vierde zege in de Amstel Gold Race was daarmee een feit.

“We gingen vroeg op de Kruisberg en werkten prima samen. Iedereen vooraan verdiende het om te winnen. Op de Bemelerberg zag ik dat iedereen op hun limiet zat. Kwiatkowski versnelde en ik besloot mee te springen. In de sprint verraste hij me een beetje, maar door de wind op kop bleef ik kalm en kwam dichter en dichter”, aldus Gilbert na afloop. “De koers was zwaar en we reden aanvallend, mijn favoriete manier van koersen. Ik ben daar niet bang voor en erg blij hoe alles uitgepakt is vandaag. Het was een perfecte dag. Mijn doel is om elk seizoen een klassieker te winnen. Ik heb er nu al twee gewonnen dit jaar, dat maakt het een beetje goed voor de jaren waarin ik niet won.”