De Fransman werd uitgeroepen tot beste klimmer van de wedstrijd.

Zon, een strakblauwe lucht en duizenden fans langs de kant van de weg verwelkomden het peloton in de Grand Prix Cycliste de Quebec. Voor veel renners een belangrijke koers in voorbereiding op het wereldkampioenschap dat later deze maand verreden wordt in Yorkshire.

In de eerste ronde trokken zes renners op avontuur. Zij pakten een maximale voorsprong van 8 minuten, maar het peloton raakte niet in paniek en verkleinde gestaag het gat. Deceuninck – Quick-Step was een van de ploegen die meewerkte in de achtervolging. Enric Mas en Pieter Serry versnelden ook enkele malen vanuit het peloton, maar werden snel teruggepakt.

Nadat de koplopers waren ingerekend ontvouwde zich een spannende slotronde. Dries Devenyns trok op 3 kilometer van de streep naar de kop van het peloton en joeg het tempo de hoogte in. Hij plaveide zo de weg voor Julian Alaphilippe. De leider in de UCI World Individual Classification trok op de Montée de la Fabrique (190 meter, 7%) ten aanval en kreeg vier renners met zich mee. Even leek dit de beslissende ontsnapping, maar in de laatste honderden meters stokte de samenwerking en kwam het achtervolgende peloton toch nog terug.

Alaphilippe zette op 300 meter zijn sprint in. De Fransman werd nog door enkele renners gepasseerd en pakte een 7e stek. De winst was voor Michael Matthews (Team Sunweb). Het peloton reist nu door naar Montreal, waar zondag de volgende wedstrijd wordt verreden.

Photo credit: ©Luc Claessen/ Getty Images